donderdag 5 april 2012

Compressen

Compressen zijn gevouwen natte doeken die op het lichaam worden aangebracht. Soms met koud water, soms met warm, of in combinatie met vloeibare geneesmiddelen, leem of kruiden.

De bedoeling van het aanleggen van compressen is om een intensieve plaatselijke dieptewerking te krijgen op het lichaam. Meestal reageert daardoor ook het hele organisme, zoals bijvoorbeeld met een betere doorbloeding.

Elk compres bestaat uit een vochtige laag (linnen doek), een droge tussen laag (linnen of katoen) en een droge afdekking van een flanellen of wollen stof. De tussenlaag mag niet van een ondoorlaatbare stof zijn zoals plastic.    

Door de koude prikkel werken ze eerst warmte- onttrekkend en dus vernauwend op de bloedvaatjes van de huid. Als reactie treedt dan een langdurige verwijding op van de vaatjes in het bedekte huidgebied. Op deze prikkeling volgt reflexmatig een beïnvloeding van de onderliggende organen.

Blijft een compres langer liggen dan komt het tot een lichte warmtestuwing en tot transpiratie. Elk groot compres werkt door de aanvankelijke warmteonttrekking koortsmatigend. Regelmatig moet dit vernieuwd worden als het warm is geworden.


-koude compressen bij warmte processen - koorts, acute ontsteking, werkt warmte onttrekkend.
- warme compressen bij koude processen - krampen, spierkrampen, myogelosen (spierknopen), verkoudheden, voert warmte toe.

Lees verder op: www.kruidenvrouwtje.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten