zaterdag 30 juni 2012

Kichari

Kichari, een gekruide mix van rijst en mung dal is 1 van de basisgerechten uit de Ayurvedische keuken.
Alhoewel de Ayurvedische keuken enorm gevarieerd is en je allerlei gerechten kan maken die veel complexer en rijker gevuld zijn met groentes en kruiden, is Kichari een bijzonder gerecht dat in de kern alle ingrediƫnten bevat die een gebalanceerde maaltijd zou moeten hebben. Het is een gerecht dat makkelijk verteerbaar is en tegelijk alle weefsels van het lichaam voedt. Het wordt veel gegeten in een reinigingsprogramma, om te ontgiften en de cellen in het lichaam een verjongingskuur te geven. Daarbij is het nog erg lekker ook!

Mung dal kichari
V-/P-/K-
    1 kopje gele mung dal
    1 kopje basmati rijst
    1½ cm verse gember, geschild en fijn gesneden
    2 eetlepels verse, geraspte cocos
    1 kleine handvol verse korianderblaadjes, gesneden
    3 eetlepels ghee
    ½ theelepel kurkuma
    ¼ theelepel zout
    6 Ć  7 kopjes water

Was de mung dal en de rijst 2 maal, doe de gember, kokosnoot, en verse koriander in een blender en mix tot het vloeibaar is geworden.Verwarm de ghee in een grote pan. Als de ghee warm is, voeg daar dan de mix van gember, cocos en koriander, en kurkuma met zout aan toe. Roer het geheel goed door elkaar.Zet deze mix nu even apart, en kook in de tussentijd de rijst en mung dal in het water gaar in ongeveer 25 tot 30 minuten.Voeg aan het eind het kruidenmengsel toe.Serveer in een schaal en strooi er eventueel nog wat verse korianderblaadjes met cocos overheen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten