donderdag 28 juni 2012

Liefde voor muziek

Iedereen houdt van muziek. De een wat meer dan de ander en ook het soort muziek verschilt natuurlijk, maar psychologen hebben aangetoond dat er 6 fundamentele redenen zijn waarom we van muziek houden:
1. Je stemming verbeteren
Muziek kan je in een positieve stemming brengen. Door bepaalde muziek te kiezen breng je jezelf in de gewenste stemming.
2. Afleiding zoeken
Muziek werkt ontspannend. Het is ook een tijdverdrijf. Een nadeel kan zijn dat je minder presteert als je aan het werk bent of studeert en tegelijkertijd muziek luistert.
3. Omgaan met negatieve emoties
Veel liedjes gaan over angst, pijn, verloren liefdes, frustraties, … Zij helpen ons om met die emoties om te gaan.
4. Verbeteren van je relaties met anderen
Als je van dezelfde muziek houdt, schept dat een band. Je gaat samen met anderen naar concerten. Het zorgt voor gespreksstof. En romantische liedjes zorgen ervoor dat vrouwen sneller instemmen met een date (52%) dan wanneer ze een niet-romatisch liedje beluisterden (28%).
5. Je identiteit bevestigen
In de Westerse maatschappij is het hebben van een unieke eigen identiteit iets heel belangrijks. Je muzikale voorkeuren helpen je bij het bevestigen van die identiteit. Je sociale imago hangt er ook van af: je bent een hip-hopper, een jazz-freak, …
6. Meer te weten komen over de wereld en anderen
Muziek is een bron van informatie over hoe het gaat met de wereld. Zo is gebleken dat de woorden van 250.000 songs geschreven tussen 1960 en 2007 sterk verband hielden met de mate van geluk in de samenleving. Muziek is ook een bron van informatie over anderen. Net zoals muziek iets over jou zegt, doet het dat ook over anderen. Uit onderzoek blijkt dat men in het algemeen iemands persoonlijkheid goed kan omschrijven op basis van zijn 10 favoriete nummers.

Bron: welingelichtekringen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten