donderdag 30 augustus 2012

Burn out - bijnieruitputting

 Bron: www.dehormoonfactor.nl

Onze stressreactie is ontwikkeld in de oertijd, waar we te maken hadden met echte gevaren. Denk daarbij aan een gevaarlijk roofdier of een vijand wat op ons pad kwam. Om te overleven waren er 2 opties: vechten of vluchten. Hiervoor moest er zo snel mogelijk veel energie vrijkomen en hierbij was het van belang om de bloedsuiker zo snel mogelijk te laten stijgen.

In het laten stijgen van de bloedsuiker in een stresssituatie heeft de bijnier een belangrijke rol. De bijnier maakt namelijk de hormonen adrenaline en cortisol aan die ervoor zorgen dat van glycogeen in de lever en spieren, en van eiwitten in de spieren zo snel mogelijk bloedsuiker gemaakt wordt. Naast bloedsuiker verhogend is cortisol ook de belangrijkste ontstekingsremmer van het lichaam. Dit is ook logisch, want het ontsteken van verwondingen die tijdens een gevecht of vlucht opgelopen worden, zal de overlevingskans eerder verkleinen.

Eigenlijk gebruikt ons lichaam ditzelfde systeem wat levensreddend was in deze oude tijden ook om te reageren op de stressinvloeden van deze tijd. Alleen ziet onze stressbelasting er totaal anders uit. Onze stress is meestal niet een levensbedreigende situatie, maar een opeenstapeling van kleinere stressbelastingen uit ons dagelijks werk, privéleven, de snelle maatschappij en communicatie, voeding en heel soms zelfs overtraining. Meestal zijn dit dus geen acute traumasituaties maar eerder een chronische opeenstapeling die uiteindelijk teveel kan worden, waardoor we eigenlijk helemaal niet goed stressbestendig meer zijn. In de natuur staat een antilope na een vlucht voor een leeuw binnen 5 minuten alweer te grazen en de mens ligt vaak na een trauma jaren later nog bij de therapeut op de bank.

Hoe vaak zie je niet om je heen dat mensen soms 10 jaar keihard kunnen werken en onkwetsbaar en onvermoeibaar lijken, en die dan toch ineens in een burn-out terecht komen en de gekste klachten krijgen en jaren nodig hebben om weer een beetje de oude te worden.

Lees meer..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten